PR of Sweden

Gör (livesänd) webbtv tillgänglig för hörselskadade OCH sökmotorer

Tillgänglighet handlar om att göra saker mer tillgängliga för alla, ofta med fokus på de som har olika former av funktionshinder. En aspekt, som man kanske (som PR-människa) inte tänker på i första hand gäller textad webbtv (live som on demand). Texten gör helt enkelt innehållet mer användbart för sökmotorerna, inte bara för hörselskadade.

 

För snart två år sen fick jag frågan om vi (Westreamu) kunde göra livesändningar tillgängliga för döva och hörselskadade. Javisst svarade jag, men det visade sig då inte vara så enkelt. Nu har vi filat, experimenterat och utvecklat flera olika lösningar. Alla med öppenhet, delbarhet, open source, etc i sinnet. Ett stort steg tog vi förra året i Almedalen när vi sände från ett tält i hamnen, med text och tolk per distans.

 

Klippet nedan är den livetolkade varianten av min presentation How to add subtitles and sign language to livecasts när jag förra månaden berättade om hur vi gjort, och hur man kan göra. Observera att jag höll dragningen i Trollhättan och teckenspråkstolken var i Örebro. Kolla gärna, och återkom med feedback.

 

Summan av kardemumman är att för ett par tusenlappar kan man göra (livesänd) webbtv mer tillgänglig. Och så här i början anar jag ett visst PR-värde i att vara först med det nya. Förutom att man visar att man bryr sig om fler än dom som hör perfekt. På sikt lär det bli ökade (lagmässiga) krav på tillgänglighet även när det gäller webbtv, speciellt när offentliga organisationer sänder/visar video på webben. Denna utveckling drivs på EU-nivå, med Sverige som en aktiv part. I USA ligger man också långt framme när det gäller krav på tillgänglig webbtv.

 

 

Visningar: 16

Gör ett inlägg på det här

© 2015   Skapad av Jerry Silfwer // Doktor Spinn.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor

test